Rijbewijs in beslag genomen
Hoewel men het er vaak over heeft dat het rijbewijs in beslag is genomen, is deze benaming formeel juridisch niet juist. Het rijbewijs wordt niet in beslag genomen, maar ingevorderd en voor een bepaalde duur ingehouden.
Rijbewijs in beslag genomen vanwege rijden onder invloed van alcohol
Een van de redenen waarom een rijbewijs in beslag genomen kan worden is wanneer de verdachte is gepakt wegens rijden onder invloed van alcohol. Bij rijden onder invloed van alcohol zal het rijbewijs in beslag worden genomen vanaf een ademalcoholgehalte 570 µg/l oftewel een bloedalcoholgehalte van 1,3 ‰. Voor beginnend bestuurders (die minder dan < 5 jaar hun rijbewijs hebben) gelden lagere alcoholgrenzen voor de invordering van het rijbewijs: vanaf een ademalcoholgehalte 350 µg/l oftewel een bloedalcoholgehalte van 0,8 ‰.
In tabel ziet dit er als volgt uit:
RIJBEWIJS IN BESLAG GENOMEN BIJ….. | Alcoholgehalte in de adem (µgl) | Alcoholgehalte in het bloed in pro mille (‰) |
NORMAAL BESTUURDERS (rijbewijs langer dan 5 jaar in het bezit) | > 570 µgl | > 1,3 ‰ |
BEGINNEND BESTUURDER(rijbewijs korter dan 5 jaar in het bezit) | > 350 µgl | > 0,8 ‰ |
> Meer informatie rijbewijs in beslag genomen na rijden onder invloed van alcohol (Advocaat-verkeersstrafrecht.nl)
> Meer informatie rijbewijs in beslag genomen na rijden onder invloed van alcohol (Rijbewijs-ingevorderd-alcohol.nl)
> Meer informatie rijbewijs in beslag genomen na rijden onder invloed van alcohol (Rijbewijsinbeslaggenomen.nl)
Rijbewijs in beslag genomen bij snelheidsoverschrijding > 50 km/u
Indien u te hard hebt gereden, krijgt u in de meeste gevallen slechts een geldboete. Alleen wanneer het gaat om een forse snelheidsoverschrijding, loopt u het risico dat uw rijbewijs in beslag wordt genomen. Uw rijbewijs kan al worden ingenomen bij een gecorrigeerde snelheidsoverschrijding van 50 km/u, indien u bent staande gehouden.
> Meer informatie rijbewijs in beslag genomen bij snelheidsoverschrijding (Rijbewijsinbeslaggenomen.nl)
> Meer informatie rijbewijs in beslag genomen bij snelheidsoverschrijding (Advocaat-verkeersstrafrecht.nl)
Rijbewijs in beslag genomen vanwege openstaande boetes CJIB
Een derde, veel voorkomende grond om het rijbewijs in beslag te nemen, zijn de openstaande boetes bij het CJIB. Het gaat hier om een juridische dwangmiddel van het CJIB: het innemen van het rijbewijs. Per openstaande boete kan het rijbewijs voor een periode van 4 weken worden ingenomen. Tegen dit dwangmiddel kun je vrijwel niets doen.
> Meer informatie rijbewijs in beslag genomen vanwege boetes (Gijzelingsadvocaat.nl)
Klaagschrift indienen
Alleen in de eerste twee gevallen (alcohol en snelheid) kunt u proberen om een klaagschrift in te dienen bij de rechtbank om het rijbewijs snel weer terug te krijgen. Een klaagschrift moet goed worden onderbouwd om het rijbewijs terug te krijgen. Bovendien hebt u maar één kans omdat hoger beroep niet mogelijk is. Wij adviseren daarom altijd om een klaagschrift in te laten dienen door een gespecialiseerde advocaat.